Fra Haven til Maven
Honning mm i hjemmet, køkkentips og opskrifter
På denne side finder du tips om brugen af honning og alle de andre råvarer, vi henter i haven. Og om, hvordan vi ”gemmer ” til vores forråd så vi kan glædes over sommerens arbejde hele vinteren.
Krystalliserer din nyslyngede honning?
Honning krystalliserer over tid. Hvor hurtigt det sker, afhænger af, hvilke blomster bierne har trukket på.
Når den begynder at krystalliserer, kan den røres dagligt. Derved opløses krystallerne igen, og man får en blød, homogen og cremet honning. Efter 5 – 10 dage, vil der oftest ske en ændring i konsistensen. Der kommer hvide striber i honningen, og den får et skær af perlemor. Så er det tid til at sætte den på glas.
Honning stammer fra forskellige blomster, og er derfor sammensat af forskellige sukkerarter, i % vis forskellige forhold, hvilket giver forskellig smag, konsistent og farve.
Om diabetes og honning
Vi har fundet nogle interessante artikler om dette emne. Og frem for at forsøge at formidle et budskab af denne karakter, med egne ord, har vi valgt, at henvise til spændende artikler der allerede er forfattet.
Konklusionen på samtlige artikler er:
- Diabetikere kan bedre tolerere honning end raffineret sukker
- Der er stadig tale om sukker – frugtsukker, druesukker
- Der skal mindre honning end sukker til at søde
- Honning feder mindre
- Honning har en større sødeevne, færre kalorier og forbrændes hurtigere end sukker
- Alt i alt positive erfaringer, som vi alle kan have glade af i vores madlavning
Vi linker, og ønsker jer en rigtig god læselyst. http://honningpigen.dk/download/honning_og_diabetes.pdf
Om Propolis – Græsk – Foran Byen – et skold om byen
- Propolis er biernes naturlige værn mod bakterier, vira og svamp mm.
- Propolis består af harpiks fra træerne, som bierne tætner stadet med.
I generationer har, særligt biavlere, tygget propolis, lavet propolissalver og dampbade mod forkølelser, infektioner o. lign. Propolis har været brugt i flere tusinde år.
I dag ved man, at propolis indeholder mere end 40 flavonoider, aromatiske syrer, phenoler (coumarin og acetylsalicylsyre), aromatiske aldehyder (vanillin og iso vanillin), terpenoider, fedtsyrer, nogle sukkerarter, aminosyrer samt vitaminer og mineraler.
Forsøg har vist, at propolis har en positiv effekt mod fx:
- Allergi
- Beskyttelse mod solstråleskader
- Kroniske sår
- Betændelsestilstand, bylder og sårinfektioner, mange bakterier er resistente overfor et eller flere antibiotika
- Influenza
- Herpes
- Svampeinfektion
- Diarré
- Immunstimulerende
Tinktur, dråber til indtagelse i munden. Flasken skal omrystes. Dossering af propolis tinktur:
Ved fx forkølelse, ondt i halsen: 20 dr. x 3 dgl.
Forebyggende: 20 dr. x 1 dgl.
Propolis kan fremkalde allergi, da det indeholder pollen.
Vil du læse mere om propolis, honning, pollen mm vil vi foreslå: www.fao.org – Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO. Bulletin af R. Krell. Samt http://sund-forskning.dk/artikler/propolis/
- Har du hørt en bi nyse ?
- Pas på bierne, naturen og dig selv
Honning i køkkenet
Når du bruger honning i dit køkken, er der nogle enkle ting, du skal huske på:
- Honning søder mere end raffineret sukker
- Du skal regne ca. 70 g honning pr. 100 g sukker.
- Når du bruger honning for at søde, tilfører du også en syrlighed.
- Når du tilsætter honning, tilsætter du samtidig væde.
- Honning har et lavere brændpunkt end sukker. Derfor skal du tænke dig om, og arbejde med lavere temperaturer. Til gengæld smelter det hurtigt.
- Kom ikke honning på en varm pande, da det let brænder på. Men du kan godt smelte smør på panden, og tilsætte honning til fx bruning af kartofler eller til let karamelisering af frugt, som i den friske forsommer dessert.
- Du kan lave honningkarameller.
- Det er vanskeligt at få fx småkager sprøde, hvis du erstatter al sukker med honning.
- Ofte kan du udelade fx citron for at give syre, da honning i sig selv også har syrlighed.
- Honning kan mildne de stærke krydderier.
- Honning ikke bare søder, det samler og runder smagene i din ret.
- De gode enzymer dør ved temperature over 40 C
- Har du fast honning og skal bruge flydende, så smelt det i vandbad
- Der er færre kalorier i honning end i hvidt sukker, og man bruger mindre til det samme.
- Sæt honning sammen med dine krydderier, og tænk den ind sammen med dem.
Rigtig god fornøjelse.
Honning i medicinskabet
Honning er fantastisk på brandsår. Køl som altid såret i koldt vand. Derefter kan du komme et tyndt lag honning på, lade det tække ind, komme honning på igen og så fremdeles, til der er ro og honningen hverken smelter eller trækker ind mere. Lad såret få ro nogle timer, og kom igen honning på. Du mærker selv, hvornår nok er nok. Dit brandsår vil hele meget hurtigere.
Propolis
- Er Græsk, betyder: Foran Byen – et skjold om byen
- Propolis er biernes naturlige værn mod bakterier, vira og svamp mm.
- Propolis består af harpiks fra træerne, som bierne tætner stadet med.
I generationer har, særligt biavlere, tygget propolis, lavet propolissalver og dampbade mod forkølelser, infektioner o. lign. Propolis har været brugt i flere tusinde år.
I dag ved man, at propolis indeholder mere end 40 flavonoider, aromatiske syrer, phenoler (coumarin og acetylsalicylsyre), aromatiske aldehyder (vanillin og iso vanillin), terpenoider, fedtsyrer, nogle sukkerarter, aminosyrer samt vitaminer og mineraler.
Forsøg har vist, at propolis har en positiv effekt mod fx:
- Allergi
- Beskyttelse mod solstråleskader
- Kroniske sår
- Betændelsestilstand, bylder og sårinfektioner, mange bakterier er resistente overfor et eller flere antibiotika
- Influenza
- Herpes
- Svampeinfektion
- Diarré
- Immunstimulerende
Tinktur, dråber til indtagelse i munden. Flasken skal omrystes. Dossering af propolis tinktur:
Ved fx forkølelse, ondt i halsen: 20 dr. x 3 dgl.
Forebyggende: 20 dr. x 1 dgl.
Propolis kan fremkalde allergi, da det kan indeholde pollen.
Vil du læse mere om propolis, honning, pollen mm vil vi foreslå: www.fao.org – Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO. Bulletin af R. Krell. Samt http://sund-forskning.dk/artikler/propolis/
- Har du hørt en bi nyse ?
- Pas på bierne, naturen og dig selv.
At gemme
Der er mange måder at gemme høsten på.
Vi kan: fryse, sylte – surt, sødt, fermentere og salt, koge / presse saft, tørre eller lægge i jordkule.
Der er mange ting der spiller ind i valget. Hvor stor er fryser kapaciteten, hvor meget kan der stå på hylderne og er der plads i haven eller skuret til en jordkule eller kasse. Og hvilke hjælpemidler har man, eller er man villig til at investere i.
Hvilken konserverings form har man egentligt lyst til at benytte sig af?
Ja, mulighederne er mange og valget er dit.
Selv gør vi lidt af hvert.
Honning skal slynges, røres og kommes på glas. Der er ikke noget at rafle om der.
- Æbler bliver dels pressede til most, som vi fryser, dels brugt i chutney eller lagt på lager i kasser.
- Pærer presser vi også til saft og nogle bliver henkogt.
- Æbler og pærer gæres til cider, hvoraf vi laver eddiker.
- Når vi en gang skal høste vores moreller, skal de syltes med honning.
- Hindbær, ribs, solbær, brombær og hyben honningsylter vi, og overskuddet lægger vi i fryseren. Ligeledes med rabarber. Er der lidt bær til overs, laver vi en Rumtopf, den er klar ved juletid, og smager fantastisk til honningis.
- Grønsagerne spiser vi selvfølgelig løbende, mens de er friske. Har vi et overskud, så tørrer vi dem i en dehydrator, og lægger dem i poser og kagedåser, så er de lige til at komme i supper og gryderetter til vinter. Eller vi renser, blancherer og fryser ned.
- Rødbederne lægger vi i kasse/kule. Så har vi friske rødbeder til salat og juice og vi kan sylte efter behov.
- Bønnerne blancherer vi og fryser.
- Løg og hvidløg tørrer vi.
- Porrer, gulerødder og persillerod kan vi ofte lade stå i haven.
- Overskuddet af krydderurterne fra urtegården bliver for det meste tørret. Men en del er vi begyndt at fryse.
- Koriander frøene tørrer vi i store mængder, de er så anvendelige til vintermaden.
- Har vi chili og peberfrugter til overs, snitter vi dem op, og fryser dem.
- I løbet af sommeren laver vi en del basilikum- og persille pesto, som vi lægger i fryseren.
- Ingefær renses og fryses, så er de klar fx til en juice.
- Gurkemeje renses og tørres klart til at blive malede.
- Vi glæder os til der for alvor kommer nødder på vore buske. Det bliver hyggeligt at sidde med dem inden døre til vinter. Hvis det bliver vanskeligt at få dem tørre, så kommer de en tur igennem tørremaskinen, så skal de nok holde sig – hvis ikke de bliver spist forinden.
- Rigtigt mange afgrøder bliver syltet, som du kan se ud af oversigten på: Honning, syltesager mm.
Et par opskrifter
Forslag til fisk med honning
- Når du damper fisk, tilsæt da 1teskefuld honning til urterne og krydderierne pr. 2 pers.
- Kom lidt honning over den grillede eller pandestegte laks, straks du tager fisken af varmen.
- Kold dressing til fx hvidvins dampet laks m. grønne asparges og nye kartofler, 2 pers.: Flødeskum af ½ dl piskefløde, ¼ dl majonæse, ¼ dl creme fraiche, 1 tsk. honning, ½ tsk. knust senneps frø, smages til med salt og peber.
Grønkålssalat
- Grønkål
- Solsikkekerner
- Hytteret
- Hvidløg
- Honning
- Salt
- Rist solsikkekernerne på en tør pande
- Skyld og hak din grønkål groft
- Bland hytteret med presset hvidløg
- Smag til med honning og salt
- Bland grønkål i, og drys med solsikkekerner
Brunede kartofler
- Dryp dine kogte og pillede små kartofler godt af i en sigte.
- Smelt evt. lidt smør på en varm pande,
- Kom nu en god skefuld honning på, lad den dampe lidt ind, så det bliver karamelagtigt,
- Kom kartoflerne på panden og brun dem ved ikke for hård varme. Honning brænder let når varmen bliver for hård.
Asiatisk sur sød souce
- Vand
- Æblecidereddike
- Rød peber
- Chili
- Hvidløg
- Honning
- Maizena
- Sylt snittet peberfrugt og presset hvidløg i vand og eddike
- Smag til med chili og honning
- Jævn med maizena
Ostemaden
- Prøv med en lille streg honning på den skarpe ost og gerne en valnød
Honningkage
- Smør 150 g
- Honning 375 g
- Mørk Farin 375 g
- Æg 2
- Kærnemælk 1 dl.
- Hvedemel 750 g
- Natron 1,5 tsk.
- Stødt kanel 2 tsk.
- Stødt nellike 2 tsk.
- Stødt ingefær 1 tsk.
- Rosiner 100 g
- Sukat 100 g
- Evt. pomerans 100 g
Smelt smørret i en tykbundet gryde. Kom honning og mørk farin i og smelt dette under omrøring. Sigt mel og krydderier sammen. Pisk de hele æg, så hæver honningkagen fint også med lidt tungt mel. Tilsæt nu skiftevis kærnemælk, æg og mel til honningmassen. Rør det godt igennem. Hæld dejen i smurt bradepande.
Bages i forvarmet ovn ved 180 C ca. 45- 60 minutter, midt i ovnen.
Honningkagen bliver kun bedre af at hvile 1 dag eller 2 , Den nydes som den er eller med koldt smør på. – Velbekomme
Valnøddemarcipan med honning
Du skal bruge:
- 200 g valnøddekerner
- 100 g mandler
- 100 g honning
- chokolade til overtræk Valnødder og mandler males til mel i en mandelkværn, eller blendes til fint mel. Honning tilsættes og der æltes til massen samler sig (det tager et stykke tid).
Massen lægges i køleskabet til næste dag.
Nu formes massen til kugler eller marcipanbrød, og derefter overtrækkes de med chokolade.
Opskrift af Anette Storgaard
Middelalder inspireret sennep
At grutte sennep = at grovmale
5 glas 200 g.
- 60 g sorte sennepsfrø
- 165 g gule sennepsfrø
- 4 dl kogende vand – pas på det ikke bliver for vådt, hold evt. noget tilbage
- 195 g honning
- 6 tsk anis
- 1½ tsk salt
- 3 tsk kanel
- 3 tsk gurkemeje ca 4,5 g
- 3 – 5 spsk olie
- 3 – 5 spsk æblecidereddike
Frø og salt males x 2 på melkværn eller 1 x i kaffemølle. Røres med honning og kogende vand, pas på det ikke bliver for vådt, hold evt. noget tilbage. Tilsæt kanel og gurkemeje, eddike og olie. Lad senneppen stå og trække, til den har suget al væden op og har fået konsistens af grød. Smag til med eddike og juster med olie til konsistens er passende.
Kommes på varme atamon skyllede glas. Opbevares i køleskab.
Har du selv en lille have eller en altan?
Hvis du selv har en alm. lille have, så fortvivl ikke. Selv en altan kan give friske tomater eller andet godt. En villahave kan sagtens kaste masser af skønne afgrøder af i samtlige kategorier. Og har du mod på det, kan du også have bier, bare et stade eller to. Så anbefaler vi, at du melder dig ind i den lokale biavler forening, og følger deres forløb i skolebigården. Det plejer at være meget givende. Ofte har disse lokalafdelinger egen slynge, som medlemmerne kan låne. Og det er en stor fordel, for skal du have al udstyret, så fylder det ganske meget, og udgifterne flyver af sted.
Men en enkelt ribsbusk, en solbærbusk, 5 hindbær, et æbletræ, et stykke til grønsager og et til krydderurter, kan de fleste få plads til i haven, hvis interessen, tiden og viljen er til stede. Det er selvfølgelig sjovest, når det er et fælles projekt hele sommeren, og ikke kun omkring ”godterne” ved bordet.
Spørg gerne om gode tips.
Find flere opskrifter på: http://www.biavl.dk/