Velkommen til HonningUrt
Dørsalget HonningUrt er bygget med forankring i biavlen. Her summer det af sol og sommer.
Honningbien er vores hobby, vores husdyr. Når der er flest, er der nok en lille ½ million.
Den dejlig stor have med frugttræer, urter, køkkenhave og bier er leveringsdygtig i over 40 forskellige afgrøder. Den begynder at ligne en rigtig gammel landbohave med: abildgård, bigård, kålgård, rosengård og urtehave, men ingen humlehave eller vingård, det lader vi naboerne om.
Så er der honninghøsten. Den første honning høster vi ca. medio juni. Lige i rette tid til de friske ny jordbær.
Siden vi har fået bier, bruger vi næsten ikke raffineret sukker i husholdningen. Alt hvad der bliver syltet, bliver sødet udelukkende med honning. Honning indgår i bagværk og is, samt spændende ting som honningsennep, valnødder i honning med whiskey og ikke sjældent bruger jeg honning som krydderi i varme retter. Og selvfølgelig brygger vi mjød og laver honningsæbe. Og af voksen kommer der bla skønne bivokslys.
Honning er ikke bare honning. Nektaren som bierne henter i blomsterne, er sammensat af flere forskellige sukkerarter, og den er forskellig fra plante art til plante art. Så smagen, farven og konsistensen kan variere meget fra hård, hvid og sød raps honning til blød, sej, grønlig og krydret kastanie honning, eller lind, fin, gul og krydret kløverhonning og de mørke sensommer honninger fra brombær og vedben. Blomsterne har hver deres blomstringstid, så honningen varierer hen over sommeren. Det ser vi tydeligt, fordi vi høster ca. hveranden uge, så har vi altid en ide om, hvor bierne har været, og hvad der derfor præger honningen.
Du er altid velkommen til at få en snak om bier, biavl og anvendelses mulighederne af honning og de andre afgrøder fra haven.
Vi er et par meget glade amatører, der brænder for vores project: at trække masser af dejlige råvarer ud af vores have, og at tilberede dem til herlige delikatesser. Og overskuddet deler vi gerne med dig.
Særligt glade er vi, fordi vi den 3. juni 2015 fik alle vore fødevarer godkendt til mærkning med:
Smagen af Geopark Odsherred
Dette borger for et lokalt kvalitetsprodukt fremstillet af gode råvarer dyrket i Odsherred.
Denne mærkning forpligter os samtidig til den anden del af vores mission: at formidle glæden ved selv at dyrke sine fødevarer, tilberede herlig mad af råvarer fra egen have og at gemme i forråd på forskellige måder. Her taler vi både om formidling af biavlen, frugt og grønt og brugen af det hele, til glæde hele året.
Du er altid velkommen til at spørge ind til disse emner, og vi vil hjælpe dig bedst muligt.
Geopark Odsherred blev UNESCO godkendt i 2014
En geopark er et landområde med en særlig geologi, og kan bedst sammenlignes med en naturpark eller en nationalpark.
Geologien – jorden er grundlæggende for vores råvarer.
Tak for din interesse.
Susanne og Carsten, HonningUrt